Arbitragecommissie en arbitrage
Uitgangspunt
- Fluiten moet (weer) leuk worden.
- De kwaliteit van de arbitrage wordt vergroot.
- Goede arbitrage vergroot het hockey plezier en vergoot de kwaliteit van het hockey spel.
- Een goed arbitrage beleid leidt tot continuïteit in het scheidsrechters bestand, met ontwikkelmogelijkheden voor enthousiaste club scheidsrechter+ (CS+)
- Fluiten heeft een positief imago binnen Hc Twente
- Goede arbitrage zorgt voor een professionelere uitstraling naar bezoekend clubs toe.
De arbitragecommissie is o.a. verantwoordelijk voor
- Plannen van de arbitrage bij de thuiswedstrijden van de senioren en jeugdteams.
- Informatie verstrekken scheidsrechters en teams.
- Werven, opleiden en behouden van scheidsrechters voor Hc Twente.
- Begeleiden van nieuwe scheidsrechters door ervaren begeleiding.
- Het op niveau houden van de arbitrage kennis van scheidsrechters.
- Contact onderhouden met de KNHB voor het volgen van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van arbitrage.
- Eventuele regelwijzigingen communiceren met scheidsrechters, coaches, managers en spelers binnen HC Twente.
- Alle MO16-jeugd dient hun scheidsrechters kaart te halen (eerst 2e jaars en dan 1e jaars).
- Alle spelende leden, vanaf 16 jaar dienen in het bezit te zijn van een geldige CS- kaart, (eis KNHB).
- Alle beginnende scheidsrechters worden tenminste 1 wedstrijd (liefst 2) begeleid en beoordeeld.
- Ouders van de jongste jeugd worden betrokken als spelleiders door voorlichtingsbijeenkomsten en eventueel de mogelijkheid bieden tot het halen van een kaart.
- Enthousiaste en getalenteerde scheidsrechters begeleiden naar het CS+ niveau N.B. De CS+ (Club Scheidsrechter plus) is een scheidsrechter die lol heeft in het fluiten, de regels perfect beheerst en een wedstrijd goed kan leiden. De CS+’ers worden ingezet op de wedstrijden van de selectieteams en eventueel de ‘zware’ wedstrijden op de zondagen. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via [email protected]
Jeugd
- 1e-lijns worden gefloten door CS+ niveau
- O18 en O16-teams worden gefloten door senioren (in uitzonderlijke gevallen
- kunnen O16-teams, door )18-junioren worden gefloten)
- O14-teams worden gefloten door O18-junioren
- O12-teams worden gefloten door O16-junioren
- Jongste jeugd wordt gefloten door een ouder
- D1 en H1 worden door CS+ niveau gefloten en bondscheidsrechters indien aangewezen.
- Seniorenwedstrijden worden door senioren gefloten.
Afspraken
- Jeugdscheidsrechters zijn in principe niet gerechtigd een team in dezelfde leeftijdscategorie te fluiten.
- Scheidsrechters zijn in principe niet gerechtigd het team, waarin zij zelf als speler staan geregistreerd, te fluiten.
- Spelende junioren en senioren zijn verplicht andere junioren en seniorenteams te fluiten op aanwijzing van de arbitragecommissie. Aanwijzing gaat vooralsnog op naam, dus individueel. (eventueel kan dit in de toekomst in overleg met de CTTZ weer per team worden gedaan en de team begeleiding zorgt dan voor aanwijzing van de scheidsrechters en geeft dit door aan de scheidsrechterscommissie)
- Een ingedeelde scheidsrechters zorgt zelf voor eventuele vervanging. Vervangers moeten worden doorgegeven aan de scheidsrechterscommissie.
- Betaalde coaches van prestatieteams worden geacht wedstrijden van andere prestatieteams periodiek te fluiten op de speeldagen van het eigen team.
Aanwijsprocedure voor alle wedstrijden (behalve de SIO’s)
- Met ingang van seizoen 2024-2025 worden alle scheidsrechters op naam ingedeeld. Het streven is om 2 weken van tevoren alle wedstrijden in te delen. In noodgevallen en bij herindelingen kan het zijn dat je korter van tevoren wordt ingedeeld.
- We zijn hierbij (zoals gebruikelijk) afhankelijk van de indeling vanuit de KNHB en het wedstrijdsecretariaat.
- De arbitragecommissie zet de namen van de scheidsrechters in LISA en stuurt de aanwijzingsmail naar de betreffende scheidsrechters. Vanaf dat moment zijn de namen van de scheidsrechters zichtbaar in het wedstrijdschema op de website.
Voor iedere scheidsrechter
- Bevestig van tevoren je aanwezigheid in de mail via de link: ‘Klik hier om je aanwezigheid te bevestigen’. Bevestig hierna dat je aanwezig bent.
- Meld je 15 minuten vóór het begin van de wedstrijd in het clubhuis om een groen scheidsrechter hesje op te halen. Deze zijn direct rechts bij de ingang boven in het clubhuis te vinden. Op deze manier is duidelijk zichtbaar op een veld wie de scheidsrechters zijn. Uitzondering: Wanneer een team een shirt in dezelfde kleur als het hesje heeft, dan hoef je het hesje niet aan.
- Meld je hierna bij het bij het juiste veld (mét een fluit).
- Fluit kwijt en/of vergeten? Bij de bar kun je er een kopen.
- Zoek je collega scheidsrechter op en zorg dat je allebei 5 minuten voor het begin van de wedstrijd op het speelveld aanwezig bent, zodat de wedstrijd tijdig wordt opgestart.
- Vul na afloop van de wedstrijd direct het digitale wedstrijdformulier in en lever het hesje weer in boven in het clubhuis aan het kledingrek.
- Ieder lid van HCT moet er zélf voor zorgen dat zijn/haar mailadres en mobiele telefoonnummer juist vermeld zijn (je kunt je mailadres/mobiele nummer wijzigen door in te loggen op de website van HC Twente en dan de klikken op de knop ‘Instellingen’).
Sancties
- Als een scheidsrechter niet komt opdagen bij een wedstrijd waarop hij of zij is ingepland en ook niet voor vervanging heeft gezorgd, krijgt deze persoon een speelverbod met het eigen team voor de eerstvolgende wedstrijd en wordt opnieuw ingedeeld.
Samenwerking met het wedstrijdsecretariaat
- De arbitragecommissie werkt nauw samen met het wedstrijdsecretariaat (jeugd en senioren)
- Het wedstrijdsecretariaat stelt het wedstrijdschema op. Het indelen van de wedstrijden vindt dusdanig plaats dat de planning, het indelen van scheidsrechters ondersteunt.
- Als er iets wijzigt in het wedstrijdschema wordt dit door het wedstrijdsecretariaat doorgegeven aan de arbitragecommissie. Zij zorgen ervoor dat de ingeplande scheidsrechters weer worden uitgeplant.
- Als een wedstrijd wordt verplaatst schuiven de ingeplande scheidsrechters mee en de arbitragecommissie stelt de scheidrechters hiervan op de hoogte.
- Wordt de wedstrijd verplaatst op verzoek van onze eigen teams, dan dient dit team zelf scheidsrechters te regelen
Bevoegdheden
- De arbitragecommissie wordt door het bestuurslid TZ-VZ CTTZ namens het bestuur in de staat gesteld om haar werkzaamheden conform de in het Arbitrage Plan gestelde kaders uit te voeren. Dit betekent o.a. dat leden van HC Twente door de arbitragecommissie aangesproken kunnen worden op hun gedrag als scheidsrechter.
- De arbitragecommissie kan sancties opleggen aan leden van HC Twente (altijd met toestemming van het lid juridische zaken CTTZ), vanwege hun gedrag als scheidsrechter of het tekortschieten in hun verplichting tegenover de club op het gebied van arbitrage.
Kleding en uitstraling
- Voor een professionele uitstraling, zijn scheidsrechters van Hc Twente duidelijk herkenbaar. Alle scheidsrechters dragen tijdens het fluiten een Hc Twente scheidsrechters shirt of hesje.
- Ook wordt er verwacht dat scheidsrechters hockey- of sportschoenen dragen wanneer zij moeten fluiten.
- Scheidrechters maken gebruik van kwalitatief goede en goed hoorbare scheidsrechterfluitjes.
Heb je vragen, neem contact op met de arbitragecommissie via [email protected]